Wednesday 14 December 2011

Ikan Pari Bakar Air Asam

Assalamualaikum......
Hari ni cuaca kat Kuala Besut elok jer panasnya. Pelikkan, musim hujan tapi panas. Pelik dah cuaca skrang. Bumi dah tua. Dah makin nyanyuk dah....Tu yang semakin hari cuaca semakin pelik....
     Ari ni suami ajak pergi pasar Pasir Puteh carik sayur. Dah melilau-lilau satu pasar, jumpa plak ikan pari faveretku.....Errrmmmmmm....Apa lagi, belilah....Best nih. Nak masak apa ek....Bakar jelah, cecah air asam.... nyummmmmm........
     Ikan yang akak beli tadi besar sangat. Jadinya terpaksalah akak bakar lama skit to make sure it's really cook...jadi hasilnya macam mat bangla dah ikan aku. Akak ni xleh makan yang medium, akak kena makan yang fully cooked atau overcooked skit..
     Tapi overcooked ikan pari ni pun, cik abe akak makan sampai 2 pinggan. Akak ratah jer...On diet...dah 3 minggu xmakan nasik nih.... huhuhuuuu....harap-harap berjayalah diet ku ini..... Amin....
Apa-apa hal pun layan dulu ikan pari bakar ni.......



Ikan Pari Bakar Air Asam

1 kg Ikan Pari (di bakar)








Air Asam

7 Ulas bawang merah (letak lebih jika suka banyak bawang)
5 biji cili api/cili kampung (letak lebih jika suka banyak cili)
5 sudu besar cuka
4 sudu besar gula
2 biji limau nipis di perah airnya
belacan
garam secukup rasa



Cara-caranya:
1. Bawang dan cili dimayang halus
2. Campurkan cuka, gula, perahan limau, belacan, dan garam di dalam mangkuk dan digaulkan sebati.
3. Masukkan bawang dan cili ke dalam campuran air asam tadi
4. Boleh dihidangkan bersama ikan bakar tadi.

Selamat mencuba.....







No comments:

Post a Comment